Tuesday, November 19, 2013

Å studere i utlandet

Endelig har jeg tid og energi til å sette meg ned å skrive dette. 

Hvis du vurderer/skal reise til utlandet, her er mine tips. 
1. Vurder nøye om dette er noe du virkelig vil. Det koster penger og er en stor investering. 
2. Planlegg. Kjøp inn det du tror du ikke får tak i, les om landet/kulturen og skolen, osv.
3. Vær forberedt på forandringer. Det er gøy, men skummelt. 
4. Det er lov å ha hjemlengsel. Da er skype/facebook/mail fint. 
5. Utnytt de ressursene du har. Snakk med folk som har vært der tidligere, søk på nettet, gjør alt du trenger for å være forbedret. 
6. Shit happens. Blir flyet ditt forsinka, kommer du ikke inn på fagene du egentlig ville ta, er ikke de du bor med bestevennene dine? Du overlever! Vær med andre, og vær klar over at ting kan skje. 
7. Ha forsikring. For guds skyld, ha forsikring! 
8. Hvis du har muligheten, ordne bankkort og nytt telefonnummer med en gang. Det kan bli dyrt hvis du ikke gjør det.  

Jeg reiste til New Zealand 12. februar 2012. Det er det mest fantastiske jeg noensinne har gjort. De fire månedene jeg tilbrakte der lærte meg å snakke engelsk på en helt ny måte, å kjenne meg selv, å tolerere andre kulturer på en helt ny måte og at det ikke er så skummelt å være alene. 
dsstudier. Men da gjør man det nå - bedre sent enn aldri 

12. februar 2012 satt jeg på Gardermoen og ventet på flyet som skulle ta meg til andre siden av verden. Det var surrealistisk og skummelt, men spennende og gøy. Turen gikk fra Oslo til London, fra London til L.A, fra L.A til Auckland, og til slutt - fra Auckland til Dunedin. Dunedin skulle bli mitt hjem i fire og en halv måned. Jeg skulle studere ved University of Otago, bo med andre utenlandske studenter og ha en ti-timers tidsforskjell fra hjemme. Det var en syk tanke, men noe jeg bestemte meg for lenge før søknadsprosessen startet. 

En liten del av skolen
Da jeg endelig kom frem, etter nærmere to døgn med reise, var jeg utslitt. Traff tre av de jeg skulle bo med, tok en dusj og sovna ganske fort. Midt på dagen. Elsker jet-lag. Uken som fulgte gikk med til å søke fag, passe på at forelesningene og eksamen ikke krasjet med hverandre, i tillegg til å bli kjent med mine flat-mates og byen. Dagene fløt sammen, og ukene ble til måneder. Jeg fant meg fort til rette, ble kjent med nye mennesker og likte fagene mine. Valgte å ta destination management, event management, international politics og maori. Utrolig lærerikt, og gøy å få andre perspektiver på turisme. 


Selv om ting ble rutinepreget etterhvert, var det spennende. Vi hadde en uke ferie i forbindelse med påsken, noe jeg og Cara (amerikansk rommie) utnyttet til det fulle. Vi planla og bestilte tur rundt på sør-øya, og endte til slutt opp med å bruke en uke på å se Invercargill, Mt. Cook, Queenstown og Christchurch. Vi drakk fine drinker, hoppet i strikk, hoppet i fallskjerm og koste oss masse. 
Mt. Cook

Strikkhopp er gøy!

På slutten av tiden var det eksamensperiode, og jeg hadde min siste eksamen dagen før jeg skulle reise. Denne tiden var rar, og lettere deprimerende. Siste kvelden brukte vi til å ha en siste flat-dinner, drikke sammen, gjøre et forsøk på å lære de andre noen ord norsk (gikk ikke så bra) og bare kose oss sammen. Da reisedagen kom sto alle med tårer i øynene. Det var mange tårer og klemmer, og timene på flyplassen før flyet mitt gikk var helt forferdelige. 

Skulle gjerne skrevet mye mer, men på ett eller annet tidspunkt må jeg vel gi meg... Håper dette kan være litt hjelpsomt for de som skal/vurderer å reise til utlandet for å studere. Og til de av dere som reiser allerede i januar - lykke til, kos dere masse og ha det gøy!